Godziny otwarcia: pn. — pt. 7.00 - 15.00 sob. 8.00 - 11.00   Telefon: (+48) 85 732 20 17

Nowe badania

Zachęcamy do śledzenia najnowszych informacji dotyczących rozszerzenia oferty o nowe badania.

2023-12-01

Diagnostyka nadwrażliwości pokarmowych IgG-zależnych

Testy myfoodprofile to badania w kierunku nadwrażliwości pokarmowej IgG-zależnej. Wykonuje się je w przypadku przewlekłych dolegliwości, np. żołądkowo-jelitowych (biegunek, wzdęć, zaparć, dyskomfortu gastrycznego), które mogą mieć związek ze spożywanym jedzeniem. Badanie jest także użyteczne przy przewlekłych migrenach, problemach ze skórą lub bólach stawów. Wykonanie badania myfoodprofile pomoże w ułożeniu diety eliminacyjnej lub diety eliminacyjno-rotacyjnej,  której celem jest wyciszenie toczącego się w organizmie przewlekłego stanu zapalnego. Uważa się, że jelita, które chronicznie nastawiony są na działanie stresu i procesów zapalnych, rozszczelniają się (dochodzi do tzw. zespołu nieszczelnego jelita), przez co do krwiobiegu trafiają zbyt duże, nie do końca strawione cząsteczki, a to sprzyja przewlekłym objawom.

Przy pobraniu krwi na badania nadwrażliwości pokarmowej myfoodprofile nie trzeba być na czczo. Pacjent otrzymuje wynik badania wraz z obszernym zindywidualizowanym przewodnikiem dietetycznym, który będzie świetnym wsparciem przy zmianie sposobu odżywiania. Badania myfoodprofile często są pomocą dla osób, które wykluczyły klasyczne alergie pokarmowe (zależne od przeciwciał IgE), celiakię lub choroby zapalne i czynnościowe jelit, a dalej odczuwają przykre dolegliwości.

Dieta eliminacyjna polega na czasowym usunięciu z diety pacjenta produktów zaznaczonych na wyniku badania na czerwono, czyli takich, na które organizm osoby chorej nadmiernie reaguje i wytwarza przeciwko nim przeciwciała w klasie IgG. Uważa się, że wyciszenie przewlekłego stanu zapalnego w organizmie chorego trwa około pół roku, kiedy to obserwujemy poprawę samopoczucia u pacjenta. Po tym czasie można powoli wprowadzić dane produkty z powrotem do diety – bacznie obserwując reakcje organizmu. Produkty zaznaczone na żółto, czyli takie, na które pacjent reaguje w mniejszym stopniu, powinno się rotować w diecie, czyli spożywać rzadziej – mniej więcej raz w tygodniu. Całkowicie dozwolone w diecie są z kolei produkty zaznaczone na zielono.

Pacjent ma do wyboru 3 warianty testu myfoodprofile, które różnią się ilością badanych produktów spożywczych. Są to:

  • Profil podstawowy (tzw. Myfoodprofile basic 1) bada reakcję organizmu (określa poziom przeciwciał IgG) na 54 produkty spożywcze: otwórz załącznik. 
  • Profil rozszerzony (tzw. Myfoodprofile extended 1) bada reakcję organizmu (określa poziom przeciwciał IgG) na 108 produktów spożywczych: otwórz załącznik. 
  • Profil zaawansowany (tzw. Myfoodprofile advanced 1) bada reakcję organizmu (określa poziom przeciwciał IgG) na 216 produktów spożywczych: otwórz załącznik. 

 

baner